? ??????????????Kawasaki? ????? ?? ???Rating: 4.3 (6 Ratings)??4 Grabs Today. 4234 Total Grabs. ??????Prev
iew?? | ??Get the Code?? ?? ?????BFF? ????? ?? ???Rating: 4.0 (106 Ratings)??4 Grabs Today. 3546 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Abstract Glory? ????? ?? ?? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Saturday, February 27, 2010

novel salam maria

Alhamdulilah akhirnya selesai pembacaan aku tehadap sebuah novel yang di tulis oleh Fatimah Busu. Terus terang ku katakan sebelum aku membaca novel ini, terlalu banyak perkara-perkara yang negatif dilemparkan pada novel ini. Benar kata orang, tak kenal maka tak cinta. setelah memiliki novel ini, yang pada asalnya untuk bahan assmt bg subjek novel aku, dan tujuan membaca nya hanya semata-mata untuk assmt. tp setelah aku tamat membacanya, baru aku sedar terlalu banyak khazanah ilmu yang terdapat dalam novel in. terasa rugu bagi sesiapa yang belum pernah membacanya.Ingin ku coretkan serba sedikit pengalaman aku membaca novel salam maria ni.
Pada permulaan novel ini, ku rasakan sangat tidak menarik dan agar bersifat ilmiah dan keislamikan. Namun, selepas membacanya pada pertengahan, aku rsakan jalan ceritanya sangat menarik.terus terang ku katakan bahawa pengarang mampu membangkitkan daya imaginasiku terhadap jalan cerita ini. bg sesiapa yang mengatakan novel ini pada tahap yang negatif, sudah tentu mereka tidak membaca dengan hati yang ikhlas.
Terlalu banyak ilmu yang dapat ku kutip sepanjang perjalanan pembacaan ku ini. kisah seorang wanita yang sentiasa diuji oleh Allah S.W.T, namun insan yang bernama maria zaitun ini, tidak pernah berputus asa, sebaliknya tetap bersabar dengan setiap dugaan yang menimpanya...benar sekali bahawa pengetahuan agamaku begitu cetek. sesungguhnya, aku belum pernah mendengar mengenai kisah saidatina nafisah pada zaman nabi dahulu, di dalam novek ini, diceritakan kisah mengenainya.
ilmu-ilmu yang berkaitan dengan agama begitu terpancar dalam karya ini. semoga pengarang novel ini diberkati Allah.....TAHNIAH SALAM MARIA

0 comments: